ASB donirao kuću i nameštaj samohranoj majci iz Kruševca

2019-12-03

“Nismo imali nista… Godinama smo živeli na ulicama Srbije i Nemačke, nemajući šta da jedemo i gde da spavamo… Bila sam zlostavljana, tučena. Prešli smo hiljade kilometara u potrazi za hranom i posteljom. Ja i ovo moje troje nejake dece, ruku pod ruku, polako… Danas stojim ovde pred vama, ispred kuće koju mi je ASB poklonio i dalje ne mogu da verujem da sve ovo nije san. Hvala vam… Konačno imamo topao krevet i mogućnost da pripremamo hranu. Srećna sam, radiću vredno, gajićemo voće i povrće, a kad budem nešto uštedela, kupiću i krmaču”, započinje svoju priču Radica Asanović iz Kruševca, interno raseljeno lice sa Kosova, dok ju je troje dečice obgrlilo čvrsto oko celog tela.

***

Radica je jedna od mnogobrojnih korisnica projekta „Podrška interno raseljenim licima i povratnicima u četiri jedinice lokalne samouprave u Srbiji kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i mera ekonomske održivosti“, koji implementira ASB.
U Srbiju je pre nekoliko godina došla sa Kosova, sledeći svog sada bivšeg muža, kojem je u međuvremenu rodila troje dece.
Zbog teškog života i nesuglasica, Radica je bila primorana da sa decom u toku migrantske krize pođe u Nemačku. Dok je čekala azil u Nemačkoj, sa bebom od par meseci u rukama i dvoje dece oko nogu, Radica je preživljavala na ulici, krijući se od lošeg vremena, ali i lopova i napasnika.
“Bilo je dana kada smo za ceo dan imali dva eura… Jedva za hleb i vodu. Uz sebe samo pored svoje dece stalno imala jedno ćebe u kojiem su se nalazile šerpe i šibice… Da uvek mogu da nešto skuvam. Na ćebetu smo spavali… Ja često nisam ni spavala, a ni jela. Jednom je ova starija ćerka pala i udarila glavu o beton, pa smo svi morali u bolnicu jer je dobila potres mozga. To nam je bilo najboljih nedelju dana jer smo imali gde da spavamo i tri obroka. Mala je bila dobro, to je najvažnije. Onda smo morali nazad na ulicu” nastavila je svoju priču ova hrabra žena, Romskog porekla, brišući suze sa lica i ljubeći svo troje dece, jedno po jedno.


Kada su deportovani u Srbiju, Asanovići su našli utočište kod rodbine, u skromnoj prostoriji, koja je više ličila na šupu, nego na smeštaj. Ali Radica je bila zahvalna : “Samo da su moja deca uz mene, da smo živi i zdravi koliko toliko”.
U okviru projekta, ASB je Radici i njenoj deci Nemanji, Anji i Andrijani donirao seosko domaćinstvo, građevinski materijal za obnovu kuće kao i nameštaj i belu tehniku.
Dok sedimo za stolom na kojem se nalaze domaće vanilice i sokovi kojima nas je Radica i pored skromnog kućnog budžeta počastila, pritrčava Anja sa crtežom u rukama: “Vidite, ovo je naša nova kuća, levo na prozoru smo nas troje u našoj novoj sobi, a desno je mama u kuhinji pravi ručak. Ovo troje ispred vrata u srcu ste vi koji ste nam pomogli i usrećili nas”, objašnjavala je devojčica dok je ceo ASB tim suzdržavao suze.
“Nemojte plakati”, govorila je Radica grleći svoju decu, “Mi smo sada jako srećni, zajedno smo, živi, sve se isplatilo. Imam dvorište i voćnjak, iza kuće ću da napravim baštu, imam bunar sa čistom vodom… Dok je mene i moje dve ruke, moja deca neće biti gladna i bolesna. Od srca vam zahvaljujemo!”


Nakon što smo se izgrlili, Nemanja nas je poveo da vidimo dvorište gde su okačili ljuljašku od dasaka i konopca i preko starog panja prebacili dasku za klackanje.
Uskoro je stigao i kamion sa nameštajem, a deca su potrčala i skakala visoko kako bi na sekund samo videla šta je u njemu “Mama, podigni mene, želim da vidim, eno je sudopera”, vikala je najmlađa Andrijana.
Stajali su tako Radica i njeno troje dece ispred kamiona koji je istovarao nameštaj i belu tehniku, čvrsto zagrljeni, ljubeći sve vreme jedno drugo.
“Mamice, ti si najbolja mama na svetu, jako smo srećni, volimo te najviše” stezala su je uzbuđena dečica, ne pokušavajući da sakriju uzbuđenje zbog novog života koji započinju. Čini se na momenat kao da su zaboravili prošle godine, nemačke ulice, bolnice,tugu i nemaštinu.


ASB je okviru ovog projekta na teritoriji Kuševca obezbedio 3 montažne kuće, 7 seoskih domaćinstava i podelio deset građevinskih paketa, kako bi se rešilo stambeno pitanje dvadeset porodica čiji su članovi interno raseljena lica i povratnici iz procesa readmisije Republike Srbije. Takođe, ASB planira da kroz ovaj projekat podeli i petnaest ekonomskih grantova u cilju poboljšanja socio-ekonomske reintegracije interno raseljenih lica i povratnika.


Projekat se sprovodi u četiri opštine (Kruševac, Aranđelovac,Ub i Ćićevac), a finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika “ i za cilj ima nalaženju trajnog, adekvatnog stambenog rešenja i mera ekonomske održivosti.

Share this entry

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER