ASB donirao prve montažne kuće interno raseljenim licima u Kruševcu

2019-12-11

Međunarodni dan ljudskih prava ASB je obeležio u Kruševcu gde su predati prvi ključevi novih domova interno raseljenim licima, u okviru programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika “.

ASB je donirao montažne kuće porodicama Đorđević i Parlić koji su u okviru projekta „Podrška interno raseljenim licima i povratnicima u četiri jedinice lokalne samouprave u Srbiji kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i mera ekonomske održivosti”, konkurisali za svoje nove domove.

***

.

Svečanost je otvorila zamenica gradonačelnice Kruševca Vesna Lazarević, ističući da su ASB i Grad kroz saradnju na ovom projektu uspeli najugroženijima da omoguće izgradnju 3 montažne kuće, 7 seoskih domaćinstava, 14 građevinskih paketa i 18 ekonomskih grantova.

“Ukupan iznos sredstava koji je namenjen Kruševcu iznosi 214,000 evra, gde je učešće grada u kofinansiranju 11,000 evra”, dodala je Lazarević.

Cilj projekta je pružanje pomoći lokalnim samoupravama u Srbiji u nalaženju trajnog, adekvatnog stambenog rešenja i mera ekonomske održivosti za interno raseljena lica i povratnike. Mauro Mašoli, koordinator ovog projekta u organizaciji ASB, naveo je da je događaj organizovan baš danas iz posebnog razloga, jer je danas međunarodni dan ljudskih prava i simbolično je da, baš na ovaj dan, ove tri ugrožene porodice dobiju ključeve novih domova i poboljšaju uslove života.

 “ASB dvadeset pet godina doprinosi toj ideji kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i mera ekonomske održivosti za interno raseljena lica, izbeglice i provratnike. Dugi niz godina implementiramo razne projekte koje je, kao i ovaj, finansirala Evropska Unija, a veliki broj njih smo realizovali u saradnji sa Kruševcem i uz podršku Komesarijata za izbelice i migrante Republike Srbije. Ovo naše partnerstvo podseća na vino – kako godine prolaze, tako je čvršće I sve bolje funkcioniše” zaključio je Mašoli, dodavši da su ovo prve kuće izgrađene u okviru celokupnog programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika “u vrednosti 5,65 miliona eura, koji nekoliko organizacija implementira u Srbiji.

Osim rešavanja stambenih i socio-ekonomskih pitanja, kroz implementaciju ovog projekta se do kraja sledeće godine očekuje i poboljšanje koordinacije, monitoringa i evaluacije sprovođenja lokalnih akcionih planova u 4 jedinice lokalne samouprave u kojima ASB realizuje projekat: Kruševac, Ćićevac, Aranđelovac i Ub.

Saradnja ASB-a i Kruševca je dugogodišnja kroz mnoge projekte koje ASB implementira na ovoj teritoriji, a većina je finansirana iz sredstava Evropske unije. Projekti koji su namenjeni interno raseljinim licima, realizuju se u partnerstvu sa Komesarijatom za izbeglice i migrante Republike Srbije. Tom prilikom je na svečanosti govorio i Ivan Gerginov, pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije, koji je naveo da je devedesetih godina preko 6000 izbeglica u Kruševcu pronašlo dom, a kasnije i raseljena lica.

” U narednom periodu ćemo veći akcenat u Kruševcu staviti na rešavanja potreba interno raseljenih lica, kojih na ovoj teritoriji trenutno ima preko 8000″.

Zamenica gradonačelnice Vesna Lazarević, simbolično je uručila ključeve za tri porodice na teritoriji Kruševca, poželevši Đorđevićima i Parlićima srećan početak novog, boljeg života.

Share this entry

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER