ASB održao start up biznis treninge za interno raseljena lica

2019-12-11

ASB je zajedno sa partnerskom organizacijom CenTriR u periodu od 8. novembra do 8. decembra 2019. godine u Vrnjačkoj Banji organizovao 3 start-up treninga za povratnike i interno raseljena lica zainteresovana za povratak na Kosovo*, koja su svojim poslovnim idejama konkurisala na naš javni poziv za dodelu malih start-up grantova u vidu opreme, alata i mašina.

***

Obuke je pohađalo ukupno 93 polaznika iz 10 lokalnih samouprava koje su obuhvaćene projektom- Kragujevac, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Vranje, Bujanovac, Aranđelovac, Raška, Trstenik i Vrnjačka Banja.

Zahvaljujući obuci polaznici su upoznati sa fazama razvoja i testiranja poslovne ideje, analizom tržišta i konkurencije, izradom biznis plana, kao i dostupnim izvorima za finansiranje startapova u Srbiji. Pored ovoga, polaznici su naučili kako da uspešno promovišu svoj lokalni biznis i koriste marketing strategiju u poslovanju, kao i kako da održavaju kontakte sa kupcima i lokalnom zajednicom u kojoj posluju. Nakon uvodnih predavanja obuke su obuhvatale i radionice na kojima su učesnici mogli da praktično usvoje znanja i veštine neophodne za razvoj i uobličavanje njihovih poslovnih ideja u biznis planove. Uzimajući u obzir različite poslovne ideje kojima su polaznici konkurisali za dobijanje start-up donacija, treneri su kroz mentorski rad u grupama pomogli učesnicima da preispitaju, konkretizuju i dodatno razviju svoje poslovne ideje.

Održavanjem trećeg treninga završene su edukativne aktivnosti na projektu ”Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*” koji finansira Evropska unija, a sprovodi ga ASB sa partnerskom organizacijom CenTriR i Gradom Kruševcem. U narednoj fazi projekta, projektni tim očekuje evaluacija pristiglih prijava za start-up grantove, kao i nabavka i isporuka opreme, alata i mašina u vrednosti do 2500 evra bez PDV-a za najmanje 54 dobitnika grantova.

Ovaj projekat je deo šireg programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika “ ukupne vrednosti 5,65 miliona eura.

Share this entry

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER