Panel Konferencija povodom proslave 100 godina postojanja Odeljenja za inostranu pomoć u okviru naše organizacije i 30 godina rada ASB na Zapadnom Balkanu

2022-10-14

 

  1. oktobra 2022. u veličanstvenom ambijentu sarajevske gradske Vijećnice, sa početkom u 17:00h, održana je konferencija povodom proslave 100 godina postojanja Odeljenja za inostranu pomoć u okviru naše organizacije i 30 godina rada ASB na Zapadnom Balkanu.

Gostima se obratio predsednik Upravnog odbora ASB-a, gospodin Knut Fleckenstain, uz reči: „ASB je oduvek gradio mostove između naizgled nepremostivih kategorija. Spajajući siromašne i bogate, socijalno ugrožene i one sa više sreće, ali i vlade država, donatore sa onima koji te fondove umeju usmeriti gde su najpotrebniji. Svi mi radimo zajedno, evropske integracije se ne smeju prepustiti samo političarima, već civilno društvo mora igrati aktivnu ulogu u tom procesu“.

 

Zamenik premijera Vlade FBiH Vesko Drljača poželeo je dobrodošlicu prisutnima, ističući promene na bolje, vidljive u sferama socijalnih usluga, kao i međusektorske saradnje, usled dugogodišnjih napora ASB-a u regionu, a putem video poruke godišnjicu je čestitala i ministarka Inostranih poslova Republike Slovenije Tanja Fajon.

Među ostalim, Konferenciji su prisustvovali visoki zvaničnici, ambasadori, načelnici i predsednici gradova i opština iz Jugoistočne Evrope, prijatelji i partneri ASB-a direktorka GIZ-a Natalija el Hage, John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA za BiH i direktor kancelarija za Srbiju i Kosovo i brojni drugi.

Na Panelu I tema razgovora je bila Socijalna dimenzija regionalne saradnje na ministarskom nivou

Govorili su: Vesko Drljača – zamenik premijera Vlade FbiH, Admir Adrović – Ministar rada i socijalne zaštite u Vladi Republike Crne Gore, Alfred Muharemi – Savetnik Ministra zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Albanije, Jasmina Pekmezović,  pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte u Vladi Republike Srbije, koja je istakla da „nam ne treba još jedna deklaracija, ASB je već napravio veliki korak uspešno potpisanom Deklaracijom o Socijalnoj Dimenziji evropskih integracija, sada nam je potrebno više delovanja u tom smeru“.

Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FbiH istakao je „da je velika prednost ASB-a fleksibilnost koju ima u prilagođavanju promenama na tržištu, te je nemerljiv doprinos regionalnoj saradnji koji je ASB doneo“.

Mila Carovska – bivša potpredsednica Vlade i ministarka za rad i socijalnu politiku u Vladi Republike Severne Makedonije istakla je da je „ulaganje u ljudski kapital ključan prvi korak ka promenama, koji mora pratiti mobilizacija prihoda, na način da se zaštite siromašni, ali i da se nacionalnim koncenzusom moraju usaglasiti socijalna, zdravstvena, porezna, fiskalna politika u regionu“, dok je Fatos Raifi – Direktor fondacije za održivi razvoj Kosova istakao „da je veoma važno pratiti okvir postavljen 2018. godine, potpisivanjem Deklaracije o Socijalnoj Dimenziji evropskih integracija“.

Na Panelu II tema razgovora bila je Partnerstva javnog i civilnog sektora na lokalnom nivou – saradnja za zajedničke akcije i prikupljanje sredstava finansiranja.

Učesnici su bili Milan Milićević – gradonačelnik Opštine Teslić, FbiH, koji je istakao da su samozapošljavanje i zdravstveno osiguranje obolelih i dece sa smetnjama u razvoju najvažnija pitanja na kojima treba raditi“,  Nihat Biševac – gradonačelnik Grada Novi Pazar, Republika Srbija, koji je istakao nemerljivu podršku ASB-a u sferama pomoći najtežim kategorijama, Dalibor Jevtić – predsjednik Opštine Štrpce, Kosovo, koji je istakao da su „za malu sredinu važni programi koji pomažu pokretanje sopstvenih malih biznisa“, Marko Filipović – Gradonačelnik Rijeke, Republika Hrvatska, koji je istakao da je „priuštivost stanovanja“ tema na kojoj se mora ozbiljno raditi u najskorijoj budućnosti“. Jonita Kabashi – Direktor sektora za zaštitu dece u opštini Tirana u Republici Albaniji istakla je da su „stabilni kapaciteti i resursi kamen temeljac za usmeren razvoj projekata i planiranu pomoć koja će imati dugoročan efekat“. Sreten Koceski – Direktor Instituta za razvoj zajednica, Republika Severna Makedonija istakao je da ASB veoma dobro prati potrebe tržišta i da je za razvoj kapaciteta lokalnih zajednica to velika podrška, a Biljana Zeković – Direktorka NVO SOS Telefon Podgorica u Republici Crnoj Gori istakla je da „je najvažnije vratiti socijalnu inkluziju u prekogranične programe“.

 

Po završetku Konferencije gradska Vijećnica bila je osvetljena u bojama ASB-a, a koktel prijem za sve prisutne je održan u restoranu Golf Club.

 

Share this entry

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER