Prezentacija besplatnih IKT obuka za interno raseljena lica

2019-03-20

Tokom prošle nedelje, u Kragujevcu i Kruševcu su održane prezentacije besplatnih obuka za rad u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) namenjena interno raseljenim licima sa Kosova*. Ove obuke se organizuju u okviru projekta ‘’Podrška održivom povratku interno raseljenih lica na Kosovo*’’, koji implementira Arbeiter Samariter Bund u Srbiji, u partnerstvu sa Centrom za ravnomerni regionalni razvoj.

Na prezentacijama su govorili predstavnici Grada Kragujevca i Kruševca, kao i organizacija ASB i CenTrir, koji su pozvali mlada interno raseljena lica, zainteresovana za povratak na Kosovo*, starosti između 18 i 30 godina sa teritorija Kragujevca, Kruševca, Kraljeva i Čačka, da se prijave za obuke putem javnog poziva koji je otovren do 25.marta 2019.

Tekst javnog poziva sa detaljnim uputstvima za prijavu i pratećim obrascima, koje je potrebno popuniti i dostaviti uz prijavu, zainteresovani kandidati mogu da preuzmu OVDE

Zorica Živojinović, menadzer projekta u ASB-u navela je da je cilj obuka da se mladim interno raseljenim licima pruži mogućnost da steknu znanja, veštine, kvalifikacije i radno iskustvo u IKT sektoru i pomogne pri zaposlenju ili pokretanju sopstvenog biznisa. Planirano je da korisnici programa prođu obuke za programe: Java, Java Script, WordPress, grafički dizajn ili rukovanje CNC mašinama. Osim pohađanja ovih obuka i sertifikata, polaznici će imati mogućnost da steknu i iskustvo kroz stažiranje u IKT kompanijama, gde će osim prakse iz ove oblasti steći i znanje o preduzetništvu, što će biti posebno podsticajno za one koji planiraju da pokrenu sopstveni biznis. Dodatni podsticaj za one koji završe kurseve, jesu i start-up grantovi u vidu kompjutera i ostale opreme koji će biti dodeljeni najuspešnijim kandidatima i najoriginalnijim biznis idejama.

Cilj ovog projekta je pomoć porodicama interno raseljenih lica u njihovim nastojanjima za održivi povratak na Kosovo*. Projekat je finansiran od strane Evropske unije, a deo je šireg programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika“ ukupne vrednosti 5,65 miliona eura.

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER