VAKCINACIJA PROTIV COVID-19 U DOMU ZDRAVLJA VARVARIN

2022-08-17

U domu zdravlja Varvarin, u toku prethodne nedelje, sprovedena je vakcinacija protiv virusa Covid-19 i tom prilikom vakcinisano je ukupno 50 građana. Ova akcija je rezultat zajedničkog rada terenskog ima Doma zdravlja Varvarin  i nevladine organizacije ASB , koji su  tokom prethodne dve nedelje obišli oko 80 porodica  na teritoriji opštine Varvarin (gradska naselja i sela Bošnjane, Bačina i Maskare). Sedam medicinskih sestara su u direktnoj komunikaciji informisale građane o značaju vakcinacije u prevenciji bolesti Covid-19 i pozivale ih da se  vakcinišu kako bi zaštitili sebe i članove svojih porodica od oboljenja koje može da izazove virus Covid-19.

Sonja Živković, odgovorna sestra Službe patronaže Doma zdravlja Varvarin je naglasila: „Vakcinisano je 50 građana, uglavnom hroničnih bolesnika. Eto, nekako mi se čini da se ponovo vraća svest o potrebi vakcinacije protiv kovid-19, što i jeste naš cilj“.

Građani su zadovoljni, a svako ima svoje razloge za vakcinaciju protiv kovid-19.

„Sama živim, nežnog sam zdravlja, bojim se. Vakcinišem se i mirna sam. Došla je Maja, patronažna sestra, podsetila me da je vreme za 4. dozu i da mogu da se vakcinišem, pa sam eto, došla.“, izjavila je Milanka Marinković.

Pavle Joksić kaže: „Vodim računa o sebi i vodim zdrav život. Prvi sam u selu primio prvu dozu vakcine. Pa milioni, milijarde ljudi su primili vakcinu, zašto mi da pametujemo.“

Tomislav Jevtić ističe da je odlučio da se vakciniše i savetovao sve oko sebe. „Cela moja porodica je vakcinisana.“, naglasio je.

„Imala sam infarkt i moram da se zaštitim.“,  izjavila je Ljubica Janković.

Marina Savić je iznela svoje iskustvo: „Posle druge vakcine dobila sam koronu. Imala sam temperaturu i par dana me je držalo. Moj sused je završio u bolnici, jedva je glavu živu izvukao, nevakcinisan. Znači, jasno je šta treba da se radi.“

Planirano je da se do kraja avgusta nastavi sa akcijama vakcinacije građana Varvarina, a prvi naredni termin je petak, 19. avgust. U međuvremenu, terenski tim će nastaviti da posećuje porodice, informiše građane i edukuje ih o potrebi da se vakcinišu kako bi zaštitili svoje zdravlje.

Savetovanje, informisanje građana o vakcinaciji protiv kovid-19, kao i akcije vakcinisanja, organizovani su uz podršku Svetske zdravstvene organizacije  i USAID-a, koji, u saradnji sa Vladom Republike Srbije,  pružaju podršku promociji vakcinacije protiv kovida-19 u Srbiji.

Share this entry

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER