ASB donira 20 stambenih jedinica interno raseljenim licima i povratnicima u Srbiji

2019-06-05

Arbeiter Samariter Bund je u toku maja meseca, u Kruševcu, Aranđelovcu i Ubu, potpisao ugovore o donaciji seoskih domaćinstava i montažnih kuca, u okviru projekta “Podrška interno raseljenim licima i povratnicima u 4 jedinice lokalne samouprave u Srbiji, kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i mera ekonomske održivosti”.

Na osnovu ugovora o saradnji u okviru programa “Unapređenje uslova života interno raseljenih lica i povratnika iz procesa readmisije Republike Srbije”, završen je izbor korisnika za montažne kuće i seoska domaćinstva. ASB je ugovore potpisao sa predstavnicima ove tri opštine i korisnicima, koji su izabrani da dobiju pomoć u vidu stambenog zbrinjavanja.

Prema ugovoru koji je potpisan, u ove 3 opštine, ASB će donirati 7 montažnih kuća i 13 seoskih domaćinstava i podeliti građevinske pakete i  ekonomske grantove.

Za grad Kruševac je namenjeno ukupno 214.100 evra i to za izgradnju tri montažne kuće, kupovinu sedam seoskih domaćinstava, dodelu 14 građevinskih paketa i 18 ekonomskih grantova – rekla je gradonačelnica Kruševca Jasmina Palurović poželevši ovim porodicama da lepo i kvalitetno žive u novom prostoru.

Ispred Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije govorila je Sandra Ilić, ističući da je posredstvo i podrška državnih i lokalnih institucija ključno u realizaciji projekata namenjenih interno raseljenim licima i povratnicima u Srbiji.

Na rešavanje stambenog pitanja u Srbiji čeka više od 16 i po hiljada porodica, odnosno oko 68 hiljada lica koja su interno raseljena ili su povratnici po Sporazumu o readmisiji, napomenula je Sandra Ilić.

U okviru ovog projekta smo obezbedili sedam domaćinstava na selu i tri montažne kuće, što je samo prva faza od ukupno 20 pripremljenih stambenih rešenja – kaže direktor ASB-a Gordan Velev dodajući: Nadamo se da će useljenje u montažne objekte biti realizovano najkasnije do kraja godine, s obzirom na to da izgradnja temelja počinje tokom narednih mesec i po dana, a tenderi su završeni i izabrani su izvođači radova. S druge strane, u kupljena domaćinstva na selu će korisnici moći da se usele već za od dva do tri meseca.

Da samostalno nikada ne bi uspeo da reši stambeno pitanje te da to što je dobio montažnu kuću njegovoj porodici neizmerno mnogo znači kazao je Deka Đordjević (30), koji je pre dvadeset godina izbegao iz Uroševca.

Imam porodicu, dvoje dece, oca i majku, svi ćemo tu živeti. Prethodnih godina smo uglavnom stanovali privatno kod nekih dobrih ljudi, snalazili smo se. Trenutno nemam posao, radim fizičke poslove – kazao je on zahvalivši se svima koji su bili uključeni u sprovodjenje ovog projekta.

Siguran je da će ovo njegovoj deci, koja imaju dve i četiri godine, omogućiti bolje detinjstvo.

Za samohranu majku troje dece  Radicu Vuksanović, koja je povratnik po Sporazumu o readmisiji, seosko domaćinstvo u Maskaru, koje je dobila, znači novi početak. Prethodno je sa decom živela privatno, a bez posla je.

U Aranđelovcu je u okviru ovog projekta planirana donacija 2 montažne kuće i 3 seoska domaćinstva.

Potpisivanju su osim predstavnika ASB  i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, prisustvovali predsednik Opštine Bojan Radović, predsednik opštinske komisije Nenad Milinić i poverenik za izbegla lica Boško Tanasijević.

Predsednik Opštine Bojan Radović je zahvalio ASB-u i Komeserijatu za izbeglice i migracije na podršci i pomoći interno raseljenim licima i povratnicima u Aranđelovcu.

Hvala puno na pomoći i čestitam svima onima koji su dobili stambene jedinice i želim vam da u narednom periodu imate mnogo uspešnije i pristojnije živote nego do sada.

Mauro Mascioli, menadžer projekta u ASB-u, naveo je da ovim potpisivanjem ugovora ulazimo u novu fazu implementacije projekta, a to su kupovina i izgradnja stambenih jedinica.

Kupovina seoskih kuća će se realizovati u naredne dve nedelje, dok će korisnici montažnih kuća useljenje čekati do kraja godine, kada bi bila završena njihova izgradnja. U okviru ovog projekta, u Aranđelovcu je za ovu komponentu uloženo 76 hiljada eura, kroz donaciju Evrposke Unije.

Opština Aranđelovac je i u prethodnom periodu sprovodila niz aktivnosti u saradnji sa Vladom Republike Srbije i raznim organizacijama u cilju pomoći izbeglim i raseljenim licima: preko 1,2 miliona evra uloženo je u poslednjih nekoliko godina; 40 porodica dobilo domove u Aranđelovcu; preko 200 porodica dobilo je 500 paketa pomoći – građevinski materijal i ekonomsko osnaživanje; 2014. godine podeljeno 16 stanova za socijalno ugrožene; 2017. godine obnovljena 41 romska kuća, očekuje se i nova zgrada solidarnosti, dodao je Predsednik Opštine Aranđelovac.

Ugovori su takođe potpisani u Opštini Ub, ge je predviđena donacija 2 montažne kuće i 3 seoska domaćinstva izabranim korisnicima u okviru ovog projekta.

Projekat se sprovodi u četiri opštine (Kruševac, Aranđelovac,Ub i Ćićevac), a finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru programa „EU podrška održivim rešenjima za interno raseljene i reintegraciju povratnika “ ukupne vrednosti 5,65 miliona eura i za cilj ima nalaženju trajnog, adekvatnog stambenog rešenja i mera ekonomske održivosti .

Share this entry

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER