Završna konferencija projekta „Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“

2021-12-17
  1. decembra u Novom Pazaru, održana je završna konferencija i predstavljanje rezultata projekta „Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“.

Projektni tim, ASB i IDC sa partnerima i predstavnicima lokalnih vlasti, predstavio je rezultate dvogodišnjeg projekta koji je implementiran na teritoriji grada Novog Pazara i opština Sjenica i Tutin.

Tokom konferencije prisutni su imali prilike da vide izložbu radova i čuju utiske mališana koji su pohađali radionice, kao i korisnika koji su podržani ovim projektom kroz podelu opreme za samozapošljavanje. Takođe, pored direktora ASB Srbija i predstavnika partnerskih organizacija, gostima su se obratili i gradonačelnik Novog Pazara – Nihat Biševac, predsednik opštine Sjenica – Munib Mujagić, predsednik opštine Tutin – Salih Hot, gradski većnik – Fevzija Murić.

Projekat je premašio očekivanja sa početka, održano je više od 900 radionica za preko 1.900 mališana u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, dodeljeno 98 grantova za samozapošljavanje u ova tri grada i održano 270 biznis obuka i 50 treninga za prekvalifikacije i dokvalifikacije.

Cilj projekta bio je jačanje povratničke populacije, ali i podrška lokalnih samouprava, te je time grad Novi Pazar podržan u donošenju Lokalnog akcionog plana o socijalnoj zaštiti, opština Sjenica je podržana u razvoju usluge „Savetovalište za decu i roditelje“, a zajedno sa opštinom Tutin projektni tim je radio na Strategiji socijalne zaštite i Akcionom planu razvoja socijalnih usluga.

Projekat je realizovan od strane ASB Serbia i IDC u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet – Sandžak , uz podršku Grada Novog Pazara, opštine Tutin i opštine Sjenica, a finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru programa Engagement Global.

Odlična saradnja svih partnera na ovom projektu doprinela je poboljšanju uslova života za korisnike iz povratničke populacije, ali i domicilno stanovništvo.

Share this entry

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER