Završna konferencija projekta “Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 11 opština u Srbiji”

2022-08-26

Završna konferencija projekta “Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 11 opština u Srbiji”

 

Beograd, petak 26.8.2022.

U prostorijama Medija centra u Beogradu, održana je završna konferencija u okviru projekta “Socijalna inkluzija i ekonomsko osnaživanje romske populacije u 11 opština u Srbiji”, koji u okviru programa „Jačanje socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom“  sprovodi nemačka humanitarna organizacija ASB, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i partnerima: Inicijativom za razvoj i saradnju i Forumom Roma Srbije. Projekat se finansira sredstvima nemačke Razvojne banke – KfW, od 15. oktobra 2020. do 30. avgusta 2022.

Cilj projekta je da doprinese ukupnom povećanju inkluzije, zapošljivosti i zapošljavanja teže zapošljivih kategorija, posebno povratnika po ugovorima o readmisiji, Roma i teže zapošljivih kategorija u skladu sa Nacionalnom strategijom zapošljavanja 2010-2020 i drugim relevantnim nacionalnim i lokalnim strategijama i planovima, a opštine obuhvaćene projektom su: Beočin, Šid, Subotica, Žabari, Bosilegrad, Bujanovac, Dimitrovgrad, Leskovac, Surdulica, Vladičin Han i Vranje.

Rezultati projekta su premašili početna očekivanja, te je u periodu trajanja projekta, umesto planiranih 2.000 ostvareno preko 10.000 poseta edukativnim, kreativnim i psihosocijalnim radionicama za decu, kao i inkluzivnim radionicama za mlade i odrasle. Održano je ukupno 978 radionica.

U okviru programa stručno-ekonomskog obrazovanja, Osnovne treninge za pokretanje biznisa završio je 121 korisnik, naučivši korake poslovnog planiranja i izrade biznis plana i više o zakonodavstvu i procedurama za registraciju preduzeća, porezima, doprinosima, itd… 100 najboljih korisnika je nakon toga završilo stručno-edukativne treninge, birajući jedan od 24 modula (kozmetičar, šminker, frizer, keramičar, šnajder, mesar, vozač, računovođa, gerontodomaćica, moler, rukovaoc građevinskih mašina, kuvar, itd..)

Polaznicima obuka su sve vreme na raspolaganju bili eksperti koji su ih pratili i usmeravali kroz individualno savetovanje, dajući podršku unapređenju njihovog posla.

„Socijalna inkluzija svih osetljivih grupacija i njihovo ekonomsko i svako drugo osnaživanje jedan je od prioritetnih ciljeva Vlade Republike Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Broj usluga podrške još uvek nije u dovoljnoj meri razvijen, posebno u delu koji se odnosi na specijalizovane usluge, kao i u oblasti prevencije. Zbog toga su projekti poput ovog od posebnog značaja, ne samo za građane koji su njime podržani i dobili priliku da bar za jedan stepenik podignu nivo društvene uključenosti, unaprede svoje šanse, već i za sve nas koji smo nosioci, saradnici, partneri na projektu. Na ovaj način, kroz saradnju, širi se mreža podrške i udružuju resursi, čime sistem podrške postaje sve obuhvatniji“ , istakla je Biljana Zekavica, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije.

„Priprema ovog složenog i višestrukog programa je potrajala, ne samo zbog spoljih faktora kao sto je epidemija kovid virusa. Ukupan trošak programa do sada je 20,8 miliona evra, od čega je nemački doprinos oko 12 miliona evra, a nacionalni doprinos Vlade Republike Srbije oko 9 miliona evra. Ponosni smo što smo mogli da podržimo ove aktivnosti koje su pružile savetodavnu i stručnu pomoć, kao i nove mogućnosti za učesnike. Želim da se zahvalim ASB-u na profesionalnom i uspešnom radu i radujem se nastavku dobre saradnje sa Ministarstvom i Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima“, istakao je Rudinger Hartman, direktor nemačke razvojne banke KfW za Srbiju.

„Kao što znate, Nemačka želi da Republika Srbija postane član porodice Evropske Unije, „porodice vrednosti“ kako mi kažemo. Otvoreno i inkluzivno društvo gradi kamen temeljac ove porodice, stoga je integracija najugroženijih grupa od suštinskog značaja u svakoj demokratiji. Investicije u socijalnu infrastrukturu praćene su takozvanim „mekim merama“ koje sprovodi ASB. Želim da naglasim da su napori koje sprovodi ASB od izuzetnog značaja za ceo program, jer ove meke mere podržavaju investicije u infrastrukturu, koja bi bila prazna bez ljudi. U ime nemačke Vlade, želim da čestitam Ministarstvu i ASB-u na rezultatima i uticaju mera socijalnog uključivanja i da se zahvalim na dobroj saradnji i poverenju. U novembru ove godine očekujemo nastavak pregovora o doniranju i očekujem da je ovo samo prva faza projekta, a da ćemo svedočiti i drugoj i trećoj“, rekao je Kristijan Šiling, Prvi Sekretar i Šef odeljenja za međunarodnu razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Beogradu.

„ASB je izutetno ponosan na ostvarene rezultate u okviru projekta kao i na saradnju sa lokalnim samoupravama, školama i romskim organizacijama u svih 11 opština koje su obuhvaćene projektom. 121 korisnik je upoznat sa osnovama preduzetništva, dok je 100 njih sertifikovano i osposobljeno za rad u odabranoj struci, što za nas znači da je potencijalno 100 novih porodica iz ranjivih kategorija osnaženo. Zbog toga mi je posebno drago i radujem se nastavku projekta. Posebno hvala Ministarstvu, Razvojnoj Banci i Ambasadi Nemačke na izuzetnoj saradnji i ukazanom poverenju“, istakao je Gordan Velev, direktor nemačke humanitarne organizacije ASB za Srbiju.

Share this entry

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER