Stambena rešenja i ekonomsko osnaživanje za interno raseljene i povratničke porodice u Srbiji

2018-12-03

Predstavnici ASB-a su tokom oktobra i novembra, održali niz javnih prezentacija u opštinama Kruševac, Aranđelovac i Ub, gde je predstavljen novi projekat „Podrška interno raseljenim licima i povratnicima u četiri jedinice lokalne samouprave u Srbiji kroz obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i mera ekonomske održivosti“.

Cilj projekta je pružanje pomoći lokalnim samoupravama u Srbiji u nalaženju trajnog, adekvatnog stambenog rešenja i mera ekonomske održivosti za interno raseljena lica i povratnike.

 

Kroz finansijku podršku Evropske Unije, u ovim opštinama se planira izgradnja 7 montažnih kuća, kupovina 14 seoskih domaćinstva, kao i podela 10 građevinskih paketa, kako bi se rešilo stambeno pitanje porodica čiji su članovi interno raseljena lica i povratnici iz procesa readmisije Republike Srbije. Takođe, ASB planira da kroz ovaj projekat podeli i 15 ekonomskih grantova u cilju poboljšanja socio-ekonomske reintegracije interno raseljenih lica i povratnika.

Osim rešavanja stambenih i socio-ekonomskih pitanja, kroz implementaciju ovog projekta se u naredne dve godine očekuje i poboljšanje koordinacije, monitoringa i evaluacije sprovođenja lokalnih akcionih planova u 4 jedinice lokalne samouprave.

 

Nakon ovih info sesija, raspisani su javni pozivi za sva interno raseljena lica i povratnike sa teritorija ovih opština, kako bi sebi i svojm porodicama obezbedili trajna stambena rešenja i šansu za poboljšanje životnih uslova .

U ovaj poduhvat, Evropska Unija je uložila pet stotina hiljada eura, u okviru programa „Unapređenje uslova života interno raseljenih lica i povratnika iz procesa readmisije Republike Srbije“.

ASB će svoje projektne aktivnosti sprovoditi u 4 jedinice lokalne samouprave: Gradu Kruševcu i Opštinama Ub, Ćićevac i Aranđelovac.

Javne pozive možete pronaći na sledećim linkovima:

Javni poziv Kruševac

Javni poziv Ub

Javni poyiv Aranđelovac

 

Izvestaje o vidljivosti sa javnih presentacija možete pogledati OVDE!

 

 

ASB is a German aid and welfare organisation, engaged in areas such as civil protection, rescue services and social welfare services. As a non-political organisation, ASB has, since its foundation in 1888, provided rapid and direct help to all those in need of our support.

Contact Us


Address:

ASB SEE Main Office Sarajevo, Aleja Bosne Srebrene 4, 71 000 Sarajevo, Bosnia and Herzegovina

Tel:

+387 (0)33 468 366

E-mail:

[email protected]


SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER